Білоцерківці мітингують проти "податкового геноциду" під стінами міськради

Білоцерківці мітингують проти "податкового геноциду" під стінами міськради

2018 07 10

Податкові ставки на землю та нерухоме майно активісти Білої Церкви назвали зловживанням владою та геноцидом.

Питання підвищення податків істотно сколихнуло усе місто і хвиля обурення, пов’язана з необґрунтованістю даного рішення вилилася у акцію протесту. У вівторок, 10 липня під стінами міськвиконкому зібралися представники білоцерківських громадських організацій та небайдужі жителі міста. 

Учасники мітингу виступили проти непомірних місцевих податків та зборів. Містяни вимагали від міського голови Геннадія Дикого та депутатів Білоцерківської міської  ради винести на розгляд громади та Білоцерківської міської ради проект рішення опрацьований з жителями міста в якому податкові ставки були адекватні і справедливі, а також такі що є середньостатистичними по містах аналогічним Білій Церкві. Відповідну резолюцію було підписано учасниками мітингу  протесту.  

"Надмірне оподаткування в тому числі звичайних людей, навіть не підприємців - це вже знущання використовуючи владні повноваження і відношення до бюджету як до власного гаманця депутатів та міського голови" - комментує ситуацію місцевий активіст. 

Голова Білоцерківської РДА Геннадій Джегур на своїй сторінці у Фейсбук став на захист мітингарів і категорично виступив проти підвищення податків: "Білу Церкву сколихнули справедливі протести проти сплати непосильного для багатьох мешканців земельного податку. Я, як депутат Білоцерківської міської ради, категорично виступав і виступаю проти підвищення ставок податків, які ляжуть непомірним вантажем на пересічних громадян, котрі не хитрять із законом, а чесно оформляють на себе і земельні ділянки, і житло, і приміщення, необхідні для ведення малого та середнього бізнесу".

Геннадій Джегур охарактеризував рішення підвищення податків, як недоцільне та висловив сумнів у його дієвості: "Таким чином ми повністю перекриємо кисень для тих, хто хоче жити і працювати у місті. Наше місто має великий бюджет розвитку і за умови раціонального розпорядження грошима громади, питання підвищення податків не повинне виникати. Найпростіший шлях для міського голови – перекласти задачу поповнення бюджету Білої Церкви на плечі містян, але це не той шлях, який повинен обирати компетентний керманич міста".

Мер міста Геннадій Дикий на своїй сторінці у Фейсбук також прокоментував ситуацію нового оподаткування на землю: "До 2016 року фізичні особи в м Біла Церква були звільнені від сплати податку на землю, враховуючи Чорнобильську зону. Тому реально ні я, ні депутати міськради не брали до уваги ставки цього податку, який не діяв в межах міста. Станом на сьогодні, законодавство змінилося і цю пільгу було скасовано. В результаті жителі міста почали отримувати повідомлення про нарахований земельний податок орієнтовно від 5 тисяч гривень за ділянки в 10 соток. Розуміючи, що для переважної більшості білоцерківців цей податок є суттєвим навантаженням, я внесу пропозицію на найближчу сесію міськради про зменшення ставок даного податку з 1,5% до 0,1%, тобто в 15 разів податок буде зменшено".

Однак, на минулорічній сесії (34 сесія БМР, від 29.06.2017 р.), на якій приймалося рішення про встановлення податків на 2018 рік питання оподаткування було прийняте одноголосно. На думку експертів, обіцянка мера знизити податкову ставку не може бути виконана і представляє лише бажання тимчасово заспокоїти суспільне невдоволення. Через непрофесіоналізм та безвідповідальне ставлення міської влади до власних обов'язків у 2018 році жителі Білої Церкви повинні будуть віддати із сімейного бюджету суттєві суми у міську казну. 

Містяни досить скептично відреагували на спробу мера виправдатися і назвали такий хід спробою відбілити руки та зняти з себе відповідальність за прийняті рішення. 

За результатами мітинга була підписана резолюція. Громада міста планує навідатися на позачергову сесію міської ради, що відбудеться 12 липня і надалі відстоювати свої інтереси.